DSP'nin resmi Web sitesinde yayınlanan duyuruda; Önder Aksakal 14 Ekim'de yapılan Parti Meclisi toplantısında 03 Aralık 2023 tarihinde Olağan kurultay yapılması yönünde karar aldıklarını açıklamış bulunuyor.
Ancak toplantıya katılan Parti Meclisi üyelerinden alınan bilgiye göre, ortada ne karar alabilecek sayıya ulaşmış bir Parti Meclisi toplantısı ve ne de kurultayın yapılması yönünde alınmış bir karar var. Demokratik Sol Parti Tüzüğü kurultay kararının alınabilmesi için salt çoğunluğun sağlandığı bir Parti Meclisi Toplantısını şart koşuyor. DSP Parti Meclisi toplantı için gerekli olan 35 üyenin altındaki 24 üyenin katıldığı toplantıda karar yeter sayısı oluşmadığı için herhangi bir karar alamamış ve toplantı sohbet havasında geçmiştir.
Önder Aksakal toplantıda - tüzükte yer almayan bir yetkiyi - 'Genel Başkanın kurultay kararı alma yetkisini' kulanarak ve oylama yapmaksızın kurultay kararı almıştır.
DSP Tüzüğü Madde 21 ''Kurultayın olağan toplantısı 2 yıldan az 3 yıldan fazla olmamak kaydıyla Parti Meclisinin belirleyeceği yer, gün ve saatte yine bu kurulun belirleyeceği gündemle yapılır' demektedir.
DSP tüzüğüne göre PM karar alacak sayıyı bulamadığında, Önder Aksakal'a tüzüğün tanıdığı tek yetki yeni bir Parti Meclisi toplantı çağrısı yapmaktır. O ise, her zamanki gibi Parti Meclisini yok sayarak -yok hükmündeki- kurultay kararını almış ve DSP Web sitesinden sanki bu kararı PM almış gibi duyurusunu da yapmış bulunmaktadır.
Bu durumda parti hukuku açısından ortada alınmış bir kurultay kararı bulunmamasına rağmen kurultay kararı DSP sitesinde yer almaktadır.
14 Mayıs seçimlerinde de aynı durum oluşmuş, Önder Aksakal'ın seçimlere AKP listelerinden katılma kararı Parti Meclisinden onay almamıştı. Önder Aksakal'ın partiden bağımsız bir şekilde gerçekleştirdiği bu eyleminin yasal gereğini yerine getirmek için bazı üyeler YSK'ya itirazlarını yapmış ve Aksakal hakkında suç duyurusunda bulunarak DSP'ye kayyum atanması talebinde bulunmuşlardı.
Önder Aksakal'ın hem DSP'yi olmaması gereken kulvarlara sokmasına hem de Parti hukukunun hiçe sayılmasına tepkili olan DSP üyeleri sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Önder Aksakal'a tepkilerini dile getirmektedirler. Birçok üye, bu açık tüzük ihlali karşısında -çoktan talimatla üye ihraç eden bir makineye dönüşmüş olan ve uzun zamandır üyelerin tepkisini çeken- Merkez Disiplin Kurulu'nun kılını bile kıpırdatmayacağını söylemektedirler.