785. Taşınmaz malların ve özellikle kentsel arazinin spekülatif amaçlarla kullandırılmasını caydırmak üzere Emlak Vergisi, Emlak Alım Vergisi ve Gayrimenkul Kıymet Artışı Vergisi yasalarında değişikliklerin yapılmasına çalışılacaktır.
786. IV. Plan döneminde Türkiye, çok yönlü bir uluslararası ekonomik işbirliği içinde dış ekonomik ilişkilerinde tutarlı, bilinçli, ülke yararına ve dışa bağımlılığı azaltma yönünde bir tutum izlemek durumundadır. (sayfa 279)
Türkiye'yi ağır ekonomik sorunlarla ve çok yönlü bunalımlarla karşı karşıya getiren iç etkenlerin başlıcaları da şöyle özetlenebilir : • Ara mallar ve yatırım malları sanayiinin gereğince geliştirilememiş olması; (…) • Sanayiin ham madde, ara ve yatırım malı bakımından aşırı ölçüde dışa bağımlı olması; (660)
Dördüncü Beş Y ıllık Kalkınma Planı döneminde başlıca EKONOMİK AMAÇLAR şunlardır : (…)• Uluslararası ekonomik ilişkileri, Türk ekonomisinin bağımlılaşmasını önleyecek biçimde, çok unsurlu dengeye dayandırmak. (…) (663)
Sınaileşmede, ekonominin dışa bağımlılığını azaltıcı, yerli girdileri değerlendirici ve dışsatımı artırıcı bir tutum izlenecektir. (665)
Ulusal sanayiin ara malları ve yatırım malları üretme oranını yükseltmek ve dışa bağımlılığını azaltmak üzere, • Kamu kesimi gerekli alanlarda öncelikle bu tür sanayilere yöneltilecektir. • İç ve dış tasarrufların bu sanayilere yönelmesi özendirilecektir (670)
MALİ BAĞIMLILIK HANDİKAPI:
683. IV. Plan döneminin daha başlangıçta karşılaştığı sorun, büyük değerlere varan kısa süreli borçlanmaların konsolide edilmesi ve ödemelerin daha ileriki yıllara aktarılmasıdır. … 684. Döviz gelirlerini artırma, döviz harcamalarını geliştirme ve sınaileşme hedeflerinin zorunlu kılacağı etkili bir denetimle gerçekleştirme yolundaki çabalara karşın, Türkiye'nin 1979-1983 döneminde toplam 15,2 milyar dolar düzeyinde dış kaynak gereksinimi olacağı anlaşılmaktadır. Bu kaynağın yaklaşık 7,0 milyar doları plan dönemi içinde vadesi gelecek olan dış borç anapara taksitlerini ödemek için kullanılacak, 8,0 milyar doları cari işlemler açığını karşılayacak, 0,2 milyar doları ise rezerv artışı için gerekecektir. 685. Dış kaynağın özel yabancı sermaye, proje kredisi ve bedelsiz dışalım yolu ile karşılanacağı umulan kısımları sırasıyla 1,4, 5,5 ve 0,3 milyar dolar çevresindedir. Dolayısıyla IV. Planın orta ve uzun vadeli program kredisi ihtiyacı 8,0 milyar dolara yakındır. Önemli bir gelişme potansiyeline sahip olan ve borçlanma kabiliyetini sürdüren bir ülke olarak Türkiye'nin, bilinçli bir borçlanma politikası izleme koşulu ile, bu miktarda dış kaynak sağlaması olasılığı yüksek görülmektedir. (260)
SANAYİDE BUGÜN (2021) HÂLÂ KONUŞULAN SORUN 70’LERDEKİ PLÂNDA DA AŞAĞIDAKİ GİBİ ÇÖZÜLMEYE ÇALIŞILIYORDU:
528. Sanayide yapısal bir değişimi ve dönüşümü gerçekleştirme amacına yönelik olarak imalat sanayii içinde ara ve yatırım malları üreten sanayiler öncelikle geliştirilecektir. Bu nedenle ara ve yatırım mallan üretimi artışlarının (sırasıyla yüzde 12,6 ve yüzde 15,2) tüketim malları üretimi artış hızından (yüzde 8,4) daha yüksek olması öngörülmektedir.
529. Bu gelişmeler sonucunda imalat sanayii içinde tüketim malları üretiminin payı 1978 yılında yüzde 42,1'den 1983 yılında yüzde 36,8'e düşerken, ara ve yatırım mallan üretimlerinin payı 1978'de yüzde 57,9'dan 1983'te yüzde 63,2'ya yükselecektir. (Tablo 1.16) (218)
835. İmalat sanayii IV. Plan döneminde de toplam yatırımlar içinde en büyük payı almaya devam edecektir. III. Plan dönemi gerçekleşmeleri göz önüne alındığında yatırım ve ara malları sektörlerinin üretim kapasitesinin artırılması öncelik kazanmaktadır (286)